Μόλις ανέβηκαν
recent

Οι 7 αλλαγές που θα ξανακάνουν το ποδόσφαιρο θεαματικό

Εδώ και χρόνια οι αγώνες ποδοσφαίρου δεν παρουσιάζουν το ενδιαφέρουν που είχαν παλιά. Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στις τακτικές των προπονητών, η έμφαση στη δύναμη και στην ταχύτητα αλλά και η σκοπιμότητα που διέπει τον αγωνιστικό προσανατολισμό των ομάδων, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του θεάματος, λιγότερα γκολ και εντυπωσιακές φάσεις.


Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου έχει προβεί σε ελάχιστες αλλαγές των κανονισμών για τη βελτίωση του θεάματος, ενώ αντίστοιχα αλλά αθλήματα όπως το μπάσκετ και το βόλεϋ συχνά αναπροσαρμόζουν τους κανονισμούς τους για τη βελτίωση του θεάματος. Οι περισσότεροι πλέον αγώνες ποδοσφαίρου χαρακτηρίζονται ως κάτι περισσότερο από βαρετοί και αν δεν υπήρχε το οπαδικό ενδιαφέρον κανείς δεν θα ασχολείτο με αυτούς. Μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού, οι ομάδες που παρουσιάζουν θέαμα και οι μεγάλοι παίκτες που ελκύουν την προσοχή των φιλάθλων, ελάχιστοι.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να στρέφεται το ενδιαφέρον των φιλάθλων σε άλλα πράγματα που σχετίζονται με το άθλημα όπως η βία, ο στοιχηματισμός και η παραφιλολογία.

Εδώ σας παρουσιάζουμε για πρώτη φορά τις αλλαγές που πρέπει να τελέσει άμεσα η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου στους κανονισμούς, για να μην περιέλθει το ποδόσφαιρο σε δεύτερη μοίρα στις προτιμήσεις των φιλάθλων.

1) Κατάργηση του off side
 Πρώτη και σημαντικότερη αλλαγή είναι η κατάργηση του off side. Ένας παρωχημένος κανονισμός που μειώνει την παραγωγικότητα των ομάδων αλλά και δημιουργεί και πολλές αμφισβητούμενες φάσεις. Προς αντικατάσταση και για να αποφευχθούν τα λεγόμενα "περιπτεράκια" μπορεί να οριοθετηθεί μία γραμμή μεταξύ κέντρου και μεγάλης περιοχής στην οποία ο επιθετικός δεν μπορεί να είναι πέρα από αυτήν, όταν η τροφοδότηση του γίνεται πίσω από το κέντρο του γηπέδου.

2)  Αύξηση του αριθμού των αλλαγών
Αύξηση του αριθμού των αλλαγών σε 6 από 3 ή ακόμα και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλοι οι παίκτες του πάγκου. Αυτό θα δίνει τη δυνατότητα στον προπονητή να ανανεώνει την ομάδα και να αναπροσαρμόζει εύκολα την τακτική του αναλόγως τη ροή του αγώνα. Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα σε παίκτες με λιγότερο χρόνο συμμετοχής να παίρνουν τις ευκαιρίες τους.

3)  Απεριόριστες Αλλαγές Τερματοφυλάκων
Οι τερματοφύλακες θα μπορούν να αλλάζουν όσες φορές επιθυμεί ο προπονητής και δεν θα προσμετρούνται στις υπόλοιπες αλλαγές. Δηλαδή θα δίνεται η δυνατότητα συνεχούς εναλλαγής τερματοφυλάκων κατά τη ροή του αγώνα. Για παράδειγμα στην εκτέλεση ενός πέναλτι και μόνο για αυτή θα μπορεί ο προπονητής να χρησιμοποιεί τον αναπληρωματικό αν θεωρεί ότι είναι πιο αποτελεσματικός. Για να μην υπάρχει καθυστέρηση στη ροή του αγώνα η αλλαγή θα γίνεται πίσω ακριβώς από το τέρμα χωρίς το ΟΚ του διαιτητή, αρκεί να υπάρχει επαναφορά της μπάλας από άουτ, πλάγιο άουτ, κόρνερ, φάουλ και πέναλτι.

4) Αύξηση του ύψους των δοκαριών
Αύξηση του ύψους της εστίας του τερματοφύλακα. Το σημερινό ύψος έχει καθιερωθεί σε εποχές που τα ύψη των αθλητών ήταν χαμηλά. Σήμερα που ο μέσος όρος του ύψους των τερματοφυλάκων είναι κοντά στο 1,90, ίσως και μεγαλύτερο, δεν μπορεί να έχουμε δοκάρια με ύψος μόλις 2,44.

5) Αύξηση της διάρκειας του ημιχρόνου σε 50 λεπτά
Σε κάθε ημίχρονο με αλλαγές και τραυματισμούς ο μέσος χρόνος του ημιχρόνου είναι πάνω από τα 45 λεπτά. Πολλές φορές μάλιστα υπάρχουν διαμαρτυρίες για το πόση καθυστέρηση κρατήθηκε. Αυξάνοντας το χρόνο στα 50 λεπτά με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των καθυστερήσεων εξασφαλίζεται η ισονομία αλλά και εξαλείφονται οι αμφισβητήσεις. Καθυστερήσεις θα κρατούνται μόνο σε περίπτωση εξωαγωνιστικών παραγόντων όπως επεισόδια οπαδών, καιρικά φαινόμενα.

 6) Σύντομα τάιμ άουτ.
Κάθε ομάδα θα έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί από ένα μονόλεπτο τάιμ άουτ το οποίο θα συγκαλείται στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στη ροή του αγώνα. Ο προπονητής θα εισέρχεται πίσω από το τέρμα για συντομία για να δίνει τις απαραίτητες οδηγίες. Ομοίως θα αποχωρεί από το ίδιο σημείο. Ο χρόνος του τάιμ άουτ δεν θα προσμετράται στα 50 λεπτά διάρκειας που αναφέρθηκαν στο προηγούμενοι σημείο.

7) Καθιέρωση πορτοκαλί κάρτας
Σε περιπτώσεις που υπάρχει σκληρό μαρκάρισμα στον αντίπαλο και δεν επισείεται η κόκκινη κάρτα αλλά και η κίτρινη φαντάζει ως μικρή ποινή, η πορτοκαλί κάρτα έρχεται ως η ενδιάμεση λύση. Αυτή θα έχει την ισχύ της κίτρινης κάρτας αλλά θα επιβάλει και την 5λεπτη αποβολή του ποδοσφαιριστή.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να ακούγονται σε κάποιους περίεργα και να τους ξενίζουν. Πρέπει όμως να αλλάξει κάτι στο άθλημα που συναρπάζει δισεκατομμύρια φιλάθλων παγκοσμίως ώστε να ξαναγίνει θεαματικό. Μπορεί να μην γίνουν αυτούσιες οι αλλαγές που προτείνουμε αλλά να υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις. Σίγουρα πάντως η ομοσπονδία ποδοσφαίρου δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα χέρια και να παρακολουθεί την απαξίωση του αθλήματος, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα 5-6 μεγάλων ομάδων.

Προμηθέας

Προμηθέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας και τις παρατηρήσεις σας

Από το Blogger.